Nije Kriich 1920 - 2020

4 july 2020

Nije Kriich 1920 - 2020

Dit jaar bestaat de Nije Kriich 100 jaar. Voor 1920 werd er ook gekaatst in Weidum, maar toen heette de vereniging Kriich. Deze vereniging is gestopt, maar in de boeken is niet terug te vinden waarom precies. In 1920 is de Nije Kriich opgericht.

Bij een 100 jarig jubileum hoort natuurlijk een feestje. Wij waren ook druk bezig met alle voorbereidingen toen wij in maart tijdens de welbekende persconferentie van premier Rutte te horen kregen dat Nederland in een lockdown ging. Dat nieuws bracht in kaatsland heel wat teweeg. Nog dezelfde avond had ik de pers aan de lijn met de vraag wat we gingen doen met de FPC. Eerlijk gezegd had ik daar nog niet over nagedacht. In de dagen daarna blijf je nog hoop houden. Ik heb vaak zitten denken misschien kunnen we….., stel dat de maatregelen van korte duur zijn…..
Maar na de tweede persconferentie werd duidelijk dat het jubileum en veel kaatspartijen er dit jaar niet in zitten. Natuurlijk vinden wij dit heel erg jammer, maar gezondheid is vele malen belangrijker en wat in het vat zit verzuurd niet. Wij hebben besloten om ons jubileum een jaar door te schuiven. Dus in juni 2021 vieren wij alsnog een feestje met alle leden, donateurs, vrijwilligers en sponsoren.

De start van het seizoen, de Bangmapartij, zou op 3 mei plaatsgevonden hebben. Het veld lag er prachtig bij, het weer was eindelijk eens mooi, maar het veld was leeg. En dat is iets wat ik in al die jaren nog nooit meegemaakt heb. De agenda is leeg en dat is raar, want normaal gesproken zijn we in deze tijd veel op het veld te vinden. Het is niet alleen het kaatsen wat gemist wordt, maar de kaatsvereniging heeft ook een grote sociale functie in het dorp. Even gezellig met elkaar zitten en bijkletsen.

Gelukkig zijn de regels inmiddels iets ruimer en hebben we toestemming gekregen om een tweetal jeugd- en seniorenwedstrijden te organiseren voor de zomervakantie. Nog wel met een dichte kantine, geen ouders op of om het veld en heel veel hygiëneregels, maar het is mooi dat we weer kunnen kaatsen.

We hebben dit jaar gelukkig vroeg zomervakantie en we hopen dat de regels aan het eind van de zomer nog wat ruimer zijn zodat we ook dan nog een aantal wedstrijden kunnen organiseren voor jong en oud, want uiteindelijk  is er toch niets mooiers dan een vol en levendig kaatsveld.

Jacqueline Dijkstra
Voorzitter en secretaris