Nieuws vanuit Nij Dekama winter 2020

22 desimber 2020

Wizige op 23-12-2020, 10:24:49

Nieuws vanuit Nij Dekama winter 2020

Beste dorpsgenoten,

Dit jaar, 2020, zal voor eens en voor altijd in de geschiedenis blijven met de corona pandemie. Wat een apart, raar jaar. Toch is de tijd ondanks alles ook weer voorbij gevlogen.
Corona heeft veel narigheid gebracht maar heeft ook wel wat positiefs opgeleverd.
We baalden van de dichte scholen, balen nog van gesloten horeca en uitgestelde evenementen. Van de vrijheidsberoving en alle andere beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt. De werkzaamheden van veel mensen staan momenteel 'on hold'.  In het begin was dat even slikken, maar onbewust brengt het ook veel goeds. Zoals meer rust en meer tijd voor de echt belangrijke dingen.

Dat mensen voordat de quarantaine begon, veel last hadden van keuzestress. Wat te doen in het weekend? Bioscoop, zwembad, feestje, verjaardag. Er zijn altijd tal van dingen om uit te kiezen en dat is soms ingewikkeld. Nu vallen al die keuzes weg, dus daar hoeft niet meer over nagedacht te worden en dat maakt het leven toch iets makkelijker. "Er wordt ineens op de rem getrapt. In het begin is dat wat onwennig, maar nu blijkt dat het mensen tot rust brengt."

Ook hebben we nu de tijd om terug te kijken en te reflecteren op de gewoontes die we hadden. Wat haalden we ons eigenlijk op de hals, waar waren we mee bezig? Er kan weer aandacht gegeven worden aan dingen die eerder wegvielen. "Sociale contacten, al is het op afstand; iets voor een ander doen; meer samen zijn met je naasten.

In het midden van deze crisis kan het moeilijk zijn om de toekomst rooskleurig in te zien. Toch komt er een einde aan het coronatijdperk, en dan moeten we de vruchten plukken van de lessen die we geleerd hebben. Twee hoogleraren over mogelijke positieve bijwerkingen van het virus: 
Als deze ellende – ooit – achter de rug is, kunnen sommige dingen namelijk ten goede veranderd zijn, denkt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Zo krijgen we volgens hem een brede herwaardering voor bepaalde beroepen. “We worden op dit moment allemaal weer fan van de zorg. We realiseren ons dat we zonder die vakkenvuller geen eten hebben en we zijn extra dankbaar voor de pakketbezorger en de vuilnisman."
Sowieso zorgt deze periode voor meer solidariteit, denkt Wilthagen. „Je ziet ineens weer de saamhorigheid in de buurt. Mensen denken: kan ik iets doen? Dat is een heel groot goed in de moderne, individualistische maatschappij."

Ook in Nij Dekama ervaar ik de positieve bijwerkingen. Wij hebben vanuit Weidum veel ‘omtinken’ ervaren. Echt geweldig, dank daarvoor. Laten we deze positieve gedachten en ervaringen meenemen de laatste maanden van dit jaar en naar het nieuwe jaar.

Veel kon en kan niet meer, maar in Nij Dekama proberen we er wel wat van te maken voor de bewoners.
Rest mij u allen alvast hele fijne feestdagen te wensen en een gezond en gelukkig 2021
Vriendelijke groeten, Foekje Bakker, Teamleider Nij Dekama