Lûd fan de Middelsee: over 17 muziekverenigingen, een verdwenen zee en een toren

27 augustus 2018

Wizige op 26-11-2019, 15:42:37

Lûd fan de Middelsee: over 17 muziekverenigingen, een verdwenen zee en een toren

(Harmonie Weidum speelt met Brassband Hosannah Leeuwarden om 16.05 en 18.05 bij Camping Taniaburg in Leeuwarden (fietsgroep 1 en 3))

Op zondag 30 september 2018 klinkt het Lûd fan de Middelsee! Dit Under de Toer-project bestaat uit bijzondere locatieconcerten in het gebied van de oude Middelsee (middag). En een Slotspektakel op het Oldehoofsterkerkhof (avond). Alle informatie kunt u vinden op www.sml.frl.

Lûd fan de Middelsee is een initiatief van Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden (SML). Sinds juni 2017 werken 17 muziekverenigingen onder deze naam samen. Het is niet voor niets dat de verenigingen elkaar hebben opgezocht. In een veranderende maatschappij voelen zij het belang om met de tijd mee te gaan. Dat betekent jezelf steeds opnieuw uitvinden om bestaansrecht te houden. Samen kun je dat veel beter dan alleen.

Jezelf opnieuw uitvinden: dat is het motto van Under de Toer project Lûd fan de Middelsee. Een verhaal over 17 Leeuwarder muziekverenigingen, een verdwenen zee en een toren. En niet zomaar een toren, maar de Oldehove, trots symbool van Leeuwarden.

Middelsee

Stel je de oude Middelsee voor met Leeuwarden als bedrijvige havenstad. De stad leeft, de zee is verdwenen, maar wie goed kijkt kan de oevers nog steeds herkennen. Ze zijn het decor voor zeven bijzondere concerten door de 17 muziekverenigingen van SML. Op prachtige locaties in Hijum, Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum, Jelsum en Leeuwarden vullen zij de verdwenen zee met muziek. Geïnspireerd door de elementen vuur, water, lucht en aarde én de locatie vertellen ze hun verhaal. Publiek doet de locaties per fiets aan. De beste manier om de onmetelijke luchten en de weidsheid van het oude landschap te ervaren.

Slotspektakel (ook apart te bezoeken)

Tegelijkertijd trekt de toren. Publiek en meer dan 500 muzikanten verzamelen zich in de schemering op het plein onder de toren. Ze luisteren naar zijn verhaal. Over hoe het is om mislukt te zijn als kathedraal en de wens om vuurtoren te willen worden. Hoe hij van uitgelachen symbool van de stad (“ut het noait wat weest en it sal noait wat wurde”) een grote attractie van Culturele Hoofdstad is geworden. Steeds weer een nieuwe rol aannemen, ongemakkelijk soms, maar de kop ervoor houden. Kortom: jezelf opnieuw uitvinden. Dat is wat SML gemeen heeft met de Oldehove en in de grote finale laat zien. Leeuwarder componist Geert Jan Kroon heeft hiervoor de compositie Sound of the Middlesea geschreven. Een muziekstuk waarin hij muzikanten een andere entourage en nieuwe rollen geeft. Dit Slotspektakel is los van het middagprogramma te bezoeken. Als Leeuwarder én muziekliefhebber mag je dit niet missen!

Nynke de Jong en Fabian Jansen

Nynke, geboren Friezin en tien jaar bugelspeelster bij de fanfare, voelt zich verbonden met de hafabra-cultuur. Zij snuift ’s middags fietsend de sfeer op en opent het Slotspektakel zoals alleen zij dat kan: met een frisse verwoording van haar originele blik. Fabian Jansen neemt ons daarna op zijn onnavolgbare, ontwapenende wijze mee in de zielenroerselen van de Oldehove en geeft de toren krachtig een stem. 

Praktische informatie

Startlocatie fietsroute Lûd fan de Middelsee
parkeerterrein NHL/Stenden (parkeren tegen geringe vergoeding)

Starttijden
12.00 / 13.00 / 14.00 /15.00 uur

Lengte en duur route
30 km, ± 5 uur

Voorzieningen onderweg
toiletten / koffie, thee, fris en versnaperingen op locatie

Eindpunt route
Prinsentuin, pleister- en ontmoetingsplaats met vanaf 16.00 uur foodtrucks (eten en drinken), fietsenstalling aanwezig

Locatie en aanvang Slotspektakel (ook apart te bezoeken)
Oldehoofsterkerkhof, 20.30 uur

Duur
± 60 minuten

NB: staanplaatsen!
Passepartout (voor fietsroute en Slotspektakel): € 21,50
Losse kaart finale: € 16,50
Kaarten verkrijgbaar via www.sml.frl